DE SCHEERAPPARATEN

De scheerapparatenverzameling begon ook al per ongeluk. Als iemand een nieuw scheerapparaat kocht, en het oude achterliet om weg te gooien, bewaarde Rekoert het, om als het nodig was een ringetje, schroefje of veertje uit te slopen om iets anders te repareren. Dat kón toen nog met apparaten, daar is alles tegenwoordig te ingewikkeld voor, met elektronica en printplaatjes. Dat werd een doos vol oude shavers. Toen de Philishave in 1989 50 jaar bestond, en Philips een folder uitbracht met alle modellen, bleken die bijna allemaal al in die doos te zitten! Zo was er alweer een verzameling ontstaan.
Geer Rekoert richtte een klein vitrinekistje in, en zette dat in de winkel, met een bordje erbij: “Heeft u nog een oud scheerapparaat of Ladyshave in de kast liggen? Voor voor onze verzameling.” Zoiets is altijd dankbaar, en er kwamen heel wat apparaten uit kasten en kelders. Eén keer zelfs een hele zak vol, van iemand die het huis uitruimde van een oude oom, die alle apparaten van zijn hele scherende leven had bewaard.
Jarenlang lag alles opgestapeld in een muurkast, maar sinds kort staan in de doorloop, de gang van de winkel naar de werkplaats, vier fraaie vitrinekasten, waarin (een deel van) de verzameling ligt uitgestald. Met toebehoren en kaartjes erbij. Op verzoek te bezichtigen!

Van scheerapparaten, vooral van die van Philips, zijn heel veel soorten en modellen gemaakt. Het begon allemaal met de Staalbaard, van Philips, in 1939. Een éénkops, staafvormig apparaat.

Een paar jaar later kwam het Eitje, zo genoemd naar de vorm en de kleur. Nog steeds éénkops, maar nu met het kopje haaks. Later kwam hetzelfde model tweekops.

Nog later kwam het blauw-witte apparaat in de vorm van een tabakspijp.

En zo zijn er nog heel veel meer modellen, van Philips, van Braun en van Remington. Het meest herenscheerapparaten, maar ook Ladyshaves.

Veel meer over de Philishaves is te lezen op home.wanadoo.nl/philiclub, de website van de PVC: de Philishave Verzamelaars Club.

Rekoert

Zandvoortselaan 10
2106 CN HEEMSTEDE

E-mail info@rekoert.nl

Wij verkochten:

Electrische huishoudelijke artikelen
Verlichtingsarmaturen
Lampen